Kefir wodny to sfermentowany, gazowany napój, spożywany od tysięcy lat ze względu na wspaniały smak i korzyści zdrowotne.

Efir zawiera mnóstwo dobroczynnych probiotyków! W ziarnach kefiru wodnego można znaleźć prawie 70 odmian mikroorganizmów.

Badania pokazują, że szklanka kefiru wodnego (250 ml) może zawierać do 2,5 miliarda dobrych mikroorganizmów!!!

Po co pić kefir wodny? Ponieważ jest to całkowicie naturalny napój, pełen probiotyków i składników prozdrowotnych. Co najważniejsze, gasi pragnienie, jest pyszny i łatwy do zrobienia w domu!

Przepis

– Do litrowego Słoika dodajemy 4 łyżeczki cukru i dodajemy troszeczkę cieplej wody, aby nasz cukier się rozpuścił, następnie uzupełniamy zimną wodą, aby osiągnąć temperaturę pokojową, dodajemy nasz starter (25 g kryształków) oraz 4-6 rodzynek, całość dopełniamy wodą i odstawiamy na 48 godzin. Po 48 godzinach odcedzamy nasze kryształki na sitku plastikowym i nasz płyn jest gotowy do spożycia. Dodajemy ponownie kryształki do słoika i nastawiamy kolejny nastaw.

Aby zabrać nasze kryształki na następny poziom, możemy je przeprowadzić przez drugą fermentację. Przeprowadzamy je przez pierwszy proces, następnie płyn przelewamy do butelek i dodajemy nasze wybrane owoce. (malina, truskawka, ananas, kiwi, cytryna lub pomarańcza.) zamykamy szczelnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 24 – 48 godzin. Następnie schładzamy i nasz napój jest gotowy do spożycia. Napój jest bardzo pyszny i gazowany.

Kefir wodny jest świetny z wielu powodów, zwłaszcza ze względu na właściwości zdrowotne i pyszny smak.

Ponieważ jest bogaty w probiotyki, kefir wzmacnia nasz układ odpornościowy. Zawiera mnóstwo witamin, takich jak witamina A, B2, B12, D i K. Wspomaga to prawidłowe trawienie i chroni przed szkodliwymi bakteriami i wirusami.
Wiele badań łączy również kefir z profilaktyką raka. Badanie z 2017 roku pokazuje, że kefir może zapobiegać powstawaniu guzów.
Ponieważ kefir wodny jest bezkofeinowy, bez mleczny, bezglutenowy i ma niską zawartość cukru, prawie każdy może go pić. Dzieci też!
Jeśli chodzi o smak, nie zawodzi. Jest lżejszy niż kombucha, jest jak gazowany napój który jest dla ciebie dobry. Jeśli robisz go w domu, spróbuj dodać różne owoce! Bądź kreatywny dzięki smakom takim jak jagoda, truskawka, malina ,brzoskwinia , czy granat lub żurawina.

Życzymy miłej i udanej zabawy z waszą hodowlą kryształków.

Starter kryształków możecie zakupić już u nas !!!

Skontaktuj się z nami – manimoni.info@gmail.com

Tel – 511 619 576