Starter Kombucha

30,00 

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czy zastanawiasz się jak wyprodukować własna Kombuche w domu, otóż to przychodzimy z pomocą.
Przy zakupie naszego startera jesteś w stanie wyprodukować Kombuche dla siebie i dla całej rodziny.
Ten cudowny napój o wielu właściwościach powinien znaleźć się w każdym domu! Sama produkcja jest bardzo prosta i nieczasochłonna, a my przeprowadzimy cię przez nią krok po kroku.
Jeśli umiesz zaparzyć herbatę, to umiesz nastawić Kombuche!

Dlaczego warto pić Kombuche ?

  1. Naturalny probiotyk  – Wzmacnia odporność.
  2. Usuwa zaparcia/wzdęcia.
  3. Obniża poziom cukru we krwi.
  4. Niweluje toksyny i grzyby w organizmie.
  5. Zwalcza Helikobakter i Refluks.
  6. Reguluje cholesterol i trójglicerydy.
  7. Usuwa zespół jelita drażliwego (IBS).
  8. Stwarza nieprzyjazne warunki dla pasożytów w jelitach.
  9. Wspomaga prace i regenerację wątroby.
  10. Odbudowuje florę jelitową po antybiotykach.

 

Przepis:

  1. Przygotuj koncentrat z herbaty. Zagotuj 1 litr wody i dodaj 3 łyżki luźnej czarnej herbaty. (Yunnan, Sencha)
  2. Dodaj 1 szklankę cukru do zaparzonej herbaty i wszystko wymieszaj tak, aby cukier się rozpuścił, następnie odstaw do zaparzenia na 15 minut.
  3. Gdy już minie 15 minut odcedź herbatę i wlej ją do słoika o pojemność 4.25 L .
  4. Do słoika z naparem dodaj 2 litry zimnej wody, aby rozcieńczyć herbatę i obniżyć temperaturę. Temperatura płynu w słoiku powinna wynosić od 21 do 32 stopni, zanim przejdziesz do następnego kroku.
  5. Gdy temperatura będzie odpowiednia, dodaj 500 ml startera z wcześniej zaparzonej partii Kombuczy. Gdy dopiero zaczynasz swoja podróż z Kombuczą, to dodaj całą zawartość saszetki (Kombuczę+starter).
  6. Przykryj słoik czystą, gęsto splecioną ściereczką i zabezpiecz go gumką.
  7. Odstaw słoik w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej z dobrym przepływem powietrza przez około tydzień.
  8. Po tygodniu możesz już spróbować swoją Kombuczę jeżeli uważasz że jest za słodka możesz pozostawić ją do dalszej fermentacji przez następne parę dni. Teraz twoja Kombucza jest gotowa do spożycia! Aby zobaczyć jak dokonać drugiej fermentacji smakowej zapraszamy na nasz kanał na YouTube – ManiMoni Kombucha i twoja Odporność.

 

Skład – Grzybek Kombucha, zaczyn startowy.